Vai

Vai kartEn av de mest kjente naturstrendene på Kreta er palmestranden Vai. Den ligger ganske avsides i det nordøstlige hjørnet av Kreta, ca. 150 kilometers kjøretur fra Heraklion. Nærmeste by er Palekastro 6 km mot sør, mens den nærmeste større byen er Sitiam en halv times kjøretur mot sørvest.

Vai er den største av to palmestrender på Kreta, og er langt større enn palmestranden Preveli på sørkysten. Bak stranden i Vai står omkring 5.000 palmer som dekker et areal på 250.000 m², og det gjør den til Europas største palmeskog! Ryktene vil ha det til at det var daddelspisende pirater/soldater, som plantet skogen ved å spise medbragte dadler, men forskere har senere dokumentert at palmene er av den lokale arten kretensisk daddelpalme.

De flotte palmene gir Vai et tropisk utseende, og det er lett å drømme seg bort til forførende palmestrender i Karibien. Et morsomt poeng er, at det var på Vai den legendariske TV-reklamen for Bounty Bar ble filmet på 80-tallet – den trodde nok de fleste ble filmet i Karibien.

Vai restaurant

Vai strand er nesten 300 meter lang og ganske bred. Sanden er finkornet og gylden, men dog noe grovere i den nordlige enden. Vannet er helt klart, og de turkise nyansene bidrar til strandens eksotiske uttrykk. Det er utleie av solsenger og parasoller på stranden, og øvrige fasiliteter er toaletter, dusjer og en restaurant. Stranden byr også på flere former for vannsport, bl.a. jetski, vannski, bananbåt og windsurfing.

Selv om stranden ligger ganske avsides, er Vai et meget populært utfluktsmål i den østlige delen av Kreta. Især i juli og august blir stranden normalt helt full, så lei en fin bil og kom i god tid. Ellers er stranden Psili Ammos et godt alternativ. Her er det ingen palmer, men en vakker øde sandstrand, og det er sjelden særlig mange mennesker her. Stranden ligger kun 5 minutters gange fra parkeringsplassen ved Vai.

Psili Ammos

Se de 10 beste strendene på Kreta her.


Kart over Vai
I midten av kartet sees palmestranden Vai, nede til venstre ligger stranden Psili Ammos. Litt mot nord ligger stranden Itanos, hvor det også står enkelte palmer.

Back to top button