Vær og klima

Kretas middelhavsklima anses for å være Europas mildeste, og selv om vinteren blir det vanligvis ikke ordentlig kaldt i feriebyene på kysten.

Våren starter i begynnelsen av april, da det nærmest eksploderer med blomster, varme og mange soltimer. Temperaturene stiger hurtig til over 30 grader og det varme været fortsetter inn i sensommeren. Dermed er det også gode muligheter for varmt og solrikt vær i skolenes høstferie.

Vurderer dere Kreta som neste feriemål? Se guiden vår over hvor dere bør bo på Kreta.

Preveli
Fjellene ved stranden Preveli

Nattetemperaturene ligger på omkring 20 grader om sommeren, og heldigvis har de aller fleste hotellene aircondition, men sjekk for sikkerhets skyld at dette er tilfellet.

Fjellene og vindene gjør at det kan være betydelige værforskjeller rundt omkring på øya, og sørkysten har generelt en varmere, lengre og tørrere sommer enn nordkysten. Regn forekommer stort sett ikke i sommerperioden, men fra sist i oktober og til mars regner det litt, og minst på østkysten.

Vinteren er meget mild sett med nordeuropeiske øyne, og temperaturen synker sjelden under 10 grader.

Været om våren
Våren er en flott og rolig tid å besøke Kreta på. Allerede i april når gjennomsnitlig dagstemperatur opp i over 20 grader, og sola skinner i gjennomsnitt 8 timer hver dag. I mai er det enda bedre, og det er et helt ideelt tidspunkt å besøke Kreta på. Eneste minus er at badevannet først når opp i over 20 grader i løpet av mai måned.

Været om sommeren
Sommerværet er perfekt for dem som elsker sol og varme. Temperaturene ligger på ca. 30 grader, sola skinner 12-13 timer om dagen og regnbyger hører absolutt til sjeldenhetene. Den milde Meltemi-vinden holder vanligvis temperaturen litt nede på nordkysten, men det kan likevel komme perioder med temperaturer på opp mot 40 grader. Badevannet har temperaturer på behagelige 23-26 grader hele sommeren.

Balos Kreta
Balos strand

Været om høsten
Det deilige været fortsetter langt inn i høsten, og med dagtemperaturer på 25-30 grader kan september best betraktes som en sommermåned. I oktober er været også ganske sommerlig, men det er større risiko for gråværsdager og regnbyger. I skolenes høstferie (uke 40) har Kreta noe av det beste været i Europa, men det kan dog være noen dager med regn.

Været om vinteren
I november, desember, januar og februar er det lavsesong på Kreta og mange charterselskap innstiller flyvingene i denne perioden. Det er i løpet av disse månedene at det meste av nedbøren på Kretas faller, men det blir sjelden skikkelig kaldt. Mange av dagene ligner det vi ville kalle gode høstdager på våre hjemlige breddegrader. Så for dem som kan unnvære strandlivet er dette et godt (og billig) tidspunkt å dra til Kreta på.

Fjellene på Kreta byr kanskje litt overraskende ofte på mye snø i vintermånedene, og for de mer øvede skiløpere er det mulig å stå på ski.

Back to top button