Spinalonga

Spinalonga kartSpinalonga er en liten øy nordøst for Agios Nikolaos nordøst på Kreta. Øyens offisielle navn er i dag Kalydon, men omtales altså mest som Spinalonga.

Øyen har en spennende historie først og fremst som et venetiansk festningsverk og senere som koloni for spedalske. Venetianerne bygde festningsverket sist på 1500-tallet som forsvar mot angrepene fra det Osmaniske Riket. Festningsverket var et viktig støttepunkt for venetianerne i et par hundre år og Spinalonga falt først i hendene på det Osmaniske Riket i 1715.

Hotelltips: Apollo er Nordens største på reiser til Kreta. Se mest populære familiehotell og voksenhotell.

Spinalonga

I 1903 ble Spinalonga erklært et “behandlingssted” for Kretas spedalske, til tross for at sykdommen på det tidspunktet bar uhelbredelig. De spedalske ble tvangsflyttet til Spinalonga og måtte ikke forlate øyen. Det var dog mulig for familier, prester og andre å besøke øyen. Når besøkende forlot øyen igjen ble de grundig desinfisert.

Fra 1913 begynte øyen å motta spedalske fra hele Hellas. Det fikk øyens innbyggertall opp til omtrent 400. Innbyggerne skapte sitt eget samfunn med forretninger, taverner og til og med en skole. Øyen hadde også en borgermester.

Spinalonga bygd
Spinalonga Kreta

Oppbygningen av dette samfunnet ble muliggjort av spesielt to ting. Fordi de spedalske fikk en betydelig kompensasjon for tvangsflyttingen og fordi mange av de hadde erfaring med håndtverk, som de fortsatte med på Spinalonga.

Spinalonga ruin

Først i 1957 ble sykehuset på Spinalonga stengt. På det tidspunktet var behandling mulig og de spedalske ble overført til sykehus på fastlandet. I dag er øyen ubebodd, men det nå stengte sykehuset, bakeren og et par taverner står enda. Øyen er blitt en sann turistmagnet, og turistene blir seilet over til øyen fra Elounda, Agios Nikolaos eller den lille fiskebyen Plaka, som ligger 300 meter unna Spinalonga.

Spinalonga drone

Går man rundt øyen langs kysten, så er det en tur på ca. 1 kilometer. Det er mulig å få seg noe å spise og drikke, og det er noen grusstrender, hvis man vil kjøle seg ned litt.


Spinalonga kart

Se også...

Back to top button