Markeder på Kreta

Sør-Europa er kjent for sine mange spennende markeder og Kreta er intet unntak. I de fleste byene er markedene mest for de lokale innbyggerne, men i feriebyerne satses det naturligvis også på de kjøpesterke turistene.

Tradisjonelt selges varer som kjøtt, fisk, frukt, grønnsaker, olivenolje, krydderier, honning, vin, raki og noen ganger levende høns og kaniner. Er det mange turister på markedet selges også varer som klær, lær, keramikk, gull og sølv. For noen av sistnevnte varene er det ofte mulig å prute på prisen – og det er viktig å være oppmerksom på kopivarer.

Heraklion marked

Heraklion (mandag til lørdag)
Kretas mest folkerike by har også de fleste markedene. Høydepunktet er markedet Pateles, som avholdes på en kjempestor plass ved veien Itanou ca. 1,2 km sør for Heraklion havn. Det er flest boder på lørdager, men markedet avholdes også på torsdager.

Markedet på gaten 1866 er mindre, men historisk sett det viktigste. Det var nemlig her opprøret mot den tyrkiske overmakten begynte i 1866. Den gang, og i mange årtier etterpå, var det byens viktigste marked, og alle som bodde innenfor bymurene handlet her. Markedet er en stor opplevelse og avholdes daglig. Gå ikke glipp av lekre nystekte loukoumades og titt også innom en av byens eldste kaféer, Sarantauga.

Hver mandag, onsdag og fredag fra kl. 12 til 18 er det marked i Heraklions største park, Georgiadis Park. Det spesielle ved dette markedet er at alle produkter er økologiske og selges av produsentene selv. I parken er det også en liten kafé og en lekeplass.

Kreta markedshal

Chania (mandag til lørdag)
Chania er kjent for sin store og flotte markedshall som ble innviet av den greske premierministeren i 1913, kun tre dager efter at Kreta ble en del av Hellas. I markedshallen er det mulig å kjøpe alle mulige ferske matvarer som kjøtt, oster og fisk. Det blir også solgt klær, keramikk og en del turistvarer. Det er åpent hver formiddag fra mandag til lørdag, samt om kvelden tirsdag, torsdag og fredag.

Det er også gode gatemarkeder i Chania. Det største avholdes på lørdager i gaten Minoos like ved ved havnen, og på torsdager er det marked i gaten Akti Kanari i den nordvestlige delen av byen.

Rethymnon (onsdag, torsdag og lørdag)
Rethymnon har tre markeder, og det mest populære avholdes på torsdager på parkeringsplassen ved parken i sentrum av byen. Like i nærheten, på gaten Koumoundourou, er det et litt utradisjonelt marked onsdag ettermiddag (starter kl. 13:00). Lørdag er det et mindre marked litt nord for busstasjonen i den vestlige delen av Rethymnon.

Agios Nikolaos (onsdag)
I Agios Nikolaos er det marked hver onsdag. Det avholdes på parkeringsplassen ved byens offentlige sykehus.

Kreta fiskemarked

Elounda (fredag)
I Elounda er det marked fredag formiddag. Markedet ligger like ved havnen, og ikke overraskende er det et godt utvalg av ferskfanget fisk og skalldyr på markedet.

Mires
Hver lørdag er det marked i Mires, en by med 6.500 innbyggere i det sørlige Kreta. Markedet tiltrekker flere tusen lokale innbyggere fra området, og det hevdes å være Kretas største tradisjonelle marked.

Timbaki (fredag)
Timbaki er en mellomstor by i det sørlige Kreta. Hver fredag er det marked ​​på byens hovedvei, og det er særlig bønder i området som slår sine boder opp der. Det er ikke mange turister i området.

Kolymbari
I feriebyen Kolymbari er det et mindre marked hver fredag. Verdt å besøke hvis man er i nærheten, men ellers er det bedre å dra til markedet i Chania (24 km mot øst).

Kreta marked oliven

Lerapetra (lørdag)
Lerapetra ligger i det sørøstlige Kreta, helt ute ved kysten. I Lerapetra er det marked på lørdagene, og markedet der er mer tradisjonelt (færre turister) enn mange andre markeder på Kreta. Markedet avholdes på gaten Psilinaki i nærheten av busstasjonen.

Voukolies (Langfredag)
Siste marked på listen er litt av en spesialitet. Det avholdes Langfredag i påsken i landsbyen Voukolies, som ligger 8 km sør for Chania-kysten. Byen er god til å holde tradisjonene i live, og på det årlige påskemarkedet samles mange familier/venner fra omkringliggende landsbyer.

Se også...

Back to top button