Knossos

Heraklion kartDet minoiske palasset i Knossos er Kretas største severdighet. Det ligger på Kefala-høyden ca. 5-6 kilometer sør for Heraklion. Det omkringliggende landskapet er fylt av olivenlunder og vinmarker.

Knossos var i bronsealderen det mest imponerende og luksuriøse bygningsverket i Europa, og det største av de fire minoiske palassene på Kreta. Alle palassene på Kreta er meget karakteristiske med sine slottsgårder, templer og store oppbevaringsrom.

Knossos Kreta

Utgravninger viser at området var bebodd helt tilbake til år 6000 f.Kr. Palasset stod ferdig ca. år 2000 f.Kr. etter flere århundrers slit og strev. Etter et voldsomt jordskjelv ca. år 1700 f.Kr. ble palasset gjenoppbygget og det er ruinene av det gjenopbygde palasset som nå kan sees av de besøkende.

Palasset var med sine ca. 1400 rom imponerende stort. Rundt slottsgården lå de to hovedbygningene, den mer offisielle vestfløyen og den private østfløyen med beboelses- og arbeidsrom.

Vestfløyen var først og fremst en stor administrasjonsbygning. Men det var også her magasinkorridoren lå med et stort antal forrådskrukker med olje, korn, tørrfisk, bønner og oliven. De opptil to meter høye krukkene kan fortsatt sees på palasset. Skattkammeret lå for øvrig også i vestfløyen.

Knossos Kreta

I østfløyen lå kongens og dronningens gemakker, hvor man blant mange dekorasjoner finner en betagende fresko med blå delfiner. Dronningens badeværelse hadde badekar og verdens kanskje første vannklosett!

Mye av det de besøkende ser er rekonstruert av bl.a. den engelske arkeologoen Sir Arthur Evans, f.eks. mange av de flotte søylene og freskene. Det bidrar likevel til å gjøre opplevelsen enda større.

Knossos er åpent for besøkende alle dager i uken, men åpningstidene varierer litt i løpet av året. Regn med å bruke omtrent to timer på besøket, kanskje litt mer på dager med mange besøkende.

Hotelltips: Apollo er Nordens største på reiser til Kreta. Se mest populære familiehotell og voksenhotell.


Knossos kart

Se også...

Back to top button