Heraklion

Heraklion kartHeraklion er ikke bare Kretas hovedstad med sine omtrent 150.000 innbyggere, men også øyas største by. Den største av de to internasjonale lufthavnene ligger også i Heraklion (den andre ligger ved Chania), og fra det enorme havneområdet i byen går det ferger til andre greske øyer og til Pireus på det greske fastlandet.

Det var faktisk først i 1913 at Heraklion sammen med resten av Kreta ble en del av Hellas. Før det var romere, byzantinere, venetianere og osmaner ved makten, og byen bærer i høy grad preg av den spennende historien sin. Derfor går en dag med sightseeing raskt i Heraklion, og historisk interesserte bør sette av mer enn en dag til å utforske Heraklion.

Heraklion Kreta

Heraklion er også kjent for de mange tradisjonelle markedene og mer moderne shoppingmulighetene sine. Den største handlegata heter 1886, mens gaten Dedalou har flest av de internasjonale kjedebutikkene. Dedalou avsluttes på en hyggelig plass med en venetiansk fontene (bildet ovenfor).

De fleste av gjestene i Heraklion kommer fra omkringliggende feriebyer, men det finnes enkelte gode hoteller i nærheten av sentrum. Hotellet Ibis Styles Heraklion Central får gode anmeldelser av gjestene sine, og så ligger det under 300 meter fra shoppinggatene og enda tettere på den venetianske havnen.

Ammoudara strand Heraklion

Strender i Heraklion
Det finnes ingen strenger nær sentrum av Heraklion, men i den vestlige utkanten ligger den flotte og langstrakte stranden Ammoudara. Den strekker seg over imponerende 4 kilometer, og flere steder utleies det solsenger og parasoller. Det finnes også dusj flere steder, samt livreddere i høysesongen.

De som ønsker seg en stille dag på stranden kan helt sikkert finne det, mens de som vil ha en mer aktiv dag kan slå seg ned på et av strandkafeene. Spesielt kafeen Edem island (bildet under) tiltrekker mange unge, og det finnes ulike vannsportsaktiviteter like i nærheten.

Ammoudara strand Heraklion

Restauranter og natteliv
Det er ikke overraskende at Heraklion har mange restauranter, og de serverer mat fra alle verdenshjørner. To av de beste når det kommer til tradisjonell mat fra det greske kjøkken er Merastri og Erganos – begge ligger sør i byen.

Nattelivet er mest utpreget langs kystveien Leof. Sofokli Venizelou, men det er nok ikke nattelivet Heraklion er best kjent for.

Heraklion Koules fort

Aktiviteter og severdigheter
Heraklion har en rekke severdigheter, og alle av dem kan ikke nås på en dag. Spesielt venetianerne satte sitt særpreg på byen med den venetianske havnen med fortet Koules (bildet ovenfor), den gamle venetianske loggiaen med rådhuset i byen, og den venetianske løvefontenen på den livlige plassen Eleftherios Venizelos.

Heraklion venetiansk løvefontene
Den venetianske løvefontenen
Sankt Minas katedralen
Sankt Minas katedralen

To andre høydepunkter er Sankt Minas katedralen, som har plass til 8.000 mennesker, og det arkeologiske museumet, som har verdens viktigste samling av minoiske antikviteter. Det gamle sentrum for den minoiske kulturen kalles for Knossos, og ligger noen få kilometer sør for Heraklion. Knossos har lenge vært den største turistattraksjonen på Kreta.

Knossos


Heraklion kart
På kartet under ligger mange av severdighetene rundt midten av kartet. Den vestre delen av havnen er den koselige venetianske havnen. Stranden Ammoudara ligger mot vest.

Se også...

Back to top button