Preveli

Preveli kartPreveli ligger på sørkysten av Kreta, ca. 23 kilometer sør for feriebyen Rethymnon. Navnet Preveli stammer fra det historiske Preveli-klosteret, men i løpet av de siste tiårene har navnet blitt mer og mer forbundet med stranden som ligger 1,5 kilometer øst for klosteret.

Preveli er sørkystens mest spektakulære strand, og den nest største palmestranden på Kreta. Kun palmestranden Vai på vestkysten er større. I 2010 gikk det derimot galt, da store deler av palmeskogen i Preveli brant ned. Bemerkelsesverdig nok klarte naturen å gjenopprette den flotte palmeskogen i løpet av få år.

Preveli strand Kreta

Palmene vokser hovedsaklig i den vakre kløften mellom de bratte fjellene. De får næring fra det opp til 20 meter brede vannløpet, som fører kjølig vann fra fjellene ut i Middelhavet. Vannet gir også næring til forskjellige eksotiske blomsterbusker, og turen gjennom kløften er en flott naturopplevelse.

For å komme over på selve stranden må man passere vannløpet, men det er kun 10-30 cm dypt ved utløpet. Den 150 meter lange stranden er dekket av grov sand med en del småstein i vannkanten. Vannet blir forholdsvist raskt dypt, men det er til gjengjeld sjeldent bølger av betydning.

Preveli Kreta

Tidligere var der solsenger og parasoller på stranden, men siden Preveli er et fredet naturområde, har myndighetene valgt å stoppe utleie av strandutstyr. Det er derimot tillatt å ta med sin egen parasoll og/eller strandtelt.

På strandens vestlige side ligger det en kafé. Kafeen ligger godt skjult av trærne, men det er også mulig å finne et bord i solen. På menyen finner man enkle retter som sandwich, burger og den greske spesialiteten Souvlaki. Det er også mulig å kjøpe kalde drikkevarer, is og snacks du kan ta med ned på stranden.

Preveli strand

Det er to måter å komme seg til Preveli strand. De fleste kommer med leiebil og parkerer på strandens store parkeringsplass. Herfra er der en gåtur på 15-20 minutter, men husk at det venter over 400 trappetrinn for å komme ned til stranden. Det er også mulig å komme seg til Preveli med båt, enten fra Agia Galini eller Plakias.

Se vår liste over de 10 beste strendene på Kreta.


Se filmen vår fra Preveli


Preveli kart

Back to top button