Balos

Balos kartBalos er en helt unik strand og naturoplevelse i det nordvestlige hjørnet av Kreta, ca. 55 km vest for Chania og 15 km nordvest for Kissamos.

Stranden ligger mellom halvøyen Gramvousa og den lille øyen Tigani. Mellom de to kystene finner man store områder med sand og en lagune med lavt, stillestående vann. Vannet har flotte turkise nyanser, og sammen med Platiskinos-bergene i bakgrunnen er det med på å gjøre Balos til ét av de mest fotograferte stedene på Kreta.

Balos strand

Vannet har mange grunne områder og det er sjeldent bølger, så det er perfekt for barn. Nærmest som et stort svømmebasseng. Voksne vil nok først og fremst nyte den fantastiske naturen, men strendene mot nord og vest gir mange muligheter for svømmeturer i de flotte omgivelsene. Sanden er på flere steder delvis lyserød, noe som skyldes av knuste koraller og muslingskall. Samme fenomenet kan oppleves ved stranden i Elafonissi.

Balos Kreta

Balos ligger i naturreservatet Natura 2000, som beskytter området mot bebyggelse og annen kommersiell utnyttelse av området. Det kommer også områdets sjeldne dyrearter til gode, dette gjelder både Eleonorafalken, Munkeseler og skilpadde arten Caretta caretta, som graver ned eggene sine i sanden.

Det finnes tre måter å komme seg til Balos på, og alle byr på en fantastisk naturopplevelse. Første mulighet er å leie en bil og kjøre langs grusveien fra Kaliviani og frem til parkeringsplassen, som ligger 1 km fra standen. Fra parkeringsplassen er det en fantastisk utsikt, kanskje den beste utsikten på hele Kreta!

Kreta Balos

Andre mulighet er å hoppe på en personferje fra Kissamos, som med lit flaks blir fulgt av delfiner et stykke av veien. Ferjene tar et stopp ved øyen Imeri Gramvousa, hvor mange besøker det gamle fortet. Tredje mulighet er å vandre fra Kaliviani langs Platiskinos-bergene og frem til Balos. En forholdsvis krevende tur på 3-4 timer, som blir ekstra utfordrende i varmt/solrikt vær. Husk rikelig med vann!

Balos

Uansett hvordan du kommer til Balos, så er det til slutt verdt alle anstrengelsene. Et virkelig unikt og fantastisk naturområde, som du vil huske i mange år etterpå.

Hotelltips: Apollo er spesialist på reiser til Kreta. Se mest populære familiehotell og voksenhotell.


Se vår video fra Balos – og følg vår Youtube kanal


Balos kart

Back to top button