Samaria-kløften

Samaria kartEn av Kretas absolutt største naturopplevelser er Samaria-kløften, som ligger i De Hvite Fjellene på Vest-Kreta.

Den 16 kilometer lange kløften starter ved Omalosplatået i 1250 meters høyde, og løper ut i Det Libyske Hav ved Agia Roumeli. De første tre kilometrene er ren nedstigning, før det bokstaveligt talt går over stokk og stein i den uttørkede elven med sitt frodige plante- og dyreliv.

Hotelltips: Apollo er Nordens største på reiser til Kreta. Se mest populære familiehotell og voksenhotell.

Samaria kapel
Kapell i en hule i Samaria-kløften

Stien er tydeligt merket og godt vedligeholdt. Det er også guider langs hele ruten, som er klare til å hjelpe hvis det oppstår problemer. Det er mulig å fylle vann, og det er toaletter flere steder, men mat kan du ikke kjøpe på turen gjennom nasjonalparken.

Samaria landsby
Landsbyen Samaria

Nesten halvveis gjennom Samaria-kløften ligger den forlatte landsbyen Samaria. Innbyggerne ble flyttet i 1962 da kløften fikk status som nasjonalpark. Husene står her ennå, men de eneste ’innbyggerne’ er en lege (på dagtid) og de kretensiske ville geitene, Kri-Kri, som av og til nærmer seg landsbyen. Landsbyen Samaria er et opplagt sted for en liten hvil, mens man nyter sin medbragte niste. Det er også toaletter her.

Etter knappe 13 kilometers vandring i de mest fantastiske omgivelser kommer et av turens høydepunkter, Jernporten. Her på det smaleste stedet reiser fjellsidene seg loddret opp i 300 meters høyde med kun tre meters mellomrom – det er både ubeskrivelig vakkert og fascinerende på samme tid.

Jernporten i Samaria-kløften
Jernporten i Samaria-kløften

Ved Jernporten slutter nasjonalparken, men det er fortsatt tre kilometer til kysten av Det Libyske Hav i byen Agia Roumeli. Her kan man overnatte på et av byens mange hoteller, men for de fleste går turen videre med ferge til bussenes oppsamlingssted, typisk Sougia eller Hora Sfakion.

Agia Roumeli
Agia Roumeli

Avhengig av formen og erfaringen med trekking, tar hele turen fra Omalosplatået til Agia Roumeli 3-7 timer. Husk gode vandre- eller fjellsko!


Samaria-kløften kart

Se også...

Back to top button