Kreta kart

Kreta er den sørligste av de mange greske øyene i Ægeerhavet. Med et samlet areal på 8.336 kvadratkilometer er denne greske øya samtidig den femte største øya i hele Middelhavet. Øya er delt opp i fire administrative områder (prefekturer), som fra vest mot øst er Chania, Rethymnon, Heraklion og Lasithi. Heraklion er også navnet på øyas hovedstad og er den mest befolkede byen.

Vurderer dere Kreta som neste feriemål? Se guiden vår over hvor dere bør bo på Kreta.

Kreta kart

På kartet vårt ses også mange av de kjente feriebyene på nordkysten. Det gjelder byer som Chania, Platanias, Rethymnon og den meget livlige Malia. Feriebyene på sørkysten er mer stille, f.eks Loutro og Paleochora, som ses nede i venstre hjørne av kartet.

Kretas vestligste punkt er Gramvousa, og herfra går det 260 km til det østligste punktet Sideros. Fra nord til sør varierer avstanden mellom 12 og 60 km. Med andre ord er dette en lang og forholdsvis smal øy med en samlet kystlinje på 1.046 km.

Fjlette Psiloritis (Ida)
Fjellet Psiloritis (Ida)

Landskapet domineres i høy grad av de mange imponerende fjellene. Den mest kjente fjellkjeden er Lefka Ori, De Hvite Fjell, på vestsiden av Kreta. I denne fjellkjeden alene finnes det over 40 fjelltopper på mer enn 2.000 meters høyde. Med en høyde på 2.456 meter er Psiloritis derimot det høyeste fjellet på Kreta. Fjellet omtales ofte også som Ida eller Idi, og ligger midt på Kreta (er med på kartet).

Jernporten i Samaria-kløften
Jernporten i Samaria-kløften

Med de mange fjellene følger også mange spektakulære kløfter med. Den mest populære er Samaria-kløften, som med sine 18 km er Europas lengste kløft. På kartet ovenfor ses den med utløp i Agia Roumeli. En annen kjent kløft er Kilada ton Nekron, som også kalles for dødens dal på grunn av de mange minoiske gravene som finnes i området.

Vai

Blant mange andre interessante naturattraksjoner finner vi Kretas to palmestrender. Den største er Vai på østkysten, som med sine 5.000 palmer er Europas største palmestrand, og noe større enn Preveli på sørkysten. Begge finnes på kartet. Øyas største ferskvannssjø Kournas er også verdt et besøk, og den ligger få kilometer fra feriebyen Georgioupolis.

Back to top button